Bekijk arrangementen
31 07

Panama | inspiratie over de grens

Panama, de spil tussen Noord en Zuid Amerika

Mijn vrouw en ik bezochten deze stad om inspiratie op te doen voor de restaurants van Het Hoofdkwartier Horeca. Panama stad ligt aan de Pacifische oceaan en is omringd door tropisch regenwoud. Waar het grote financiële centrum van Panama wordt gedomineerd door wolkenkrabbers en (uiteraard) banken, zijn wij het authentieke Panama in getrokken: Casco Viejo. Deze voormalige ghetto, slechts vier jaar geleden werd dit gebied nog geregeerd door verschillende bendes, is sinds een aantal jaar door middel van overheidsgeld aan het ontpoppen tot een levendig stadsdeel met meerdere goede restaurants, bars en hotels. Casco Viejo is bestempeld als Unesco werelderfgoed en je ziet overal dat dit stadsdeel in ontwikkeling is. Waar vroeger bouwvallen stonden, zie je nu prachtig opgeknapte panden of gebouwen die in herrijzen uit hun vervallen bestaan. De koloniale bouwstijl zie je hier overal en is een lust voor het oog.

Onze tips:

Slapen deden we in het American Trade Hotel, onderdeel van Ace hotels met vestigingen in onder andere Londen en New York. Dit pand is vier jaar geleden compleet gerenoveerd nadat hier 60 gezinnen in hebben gewoond die verdeeld waren over vier verschillende bendes. Een opstootje lag in die tijd ook op de loer. De eigenaar van het hotel heeft de bendes aangeboden om hun leven te helpen beteren en één groep ging hier op in. Zij zijn onder begeleiding van een socioloog een jaar lang naar een eiland geweest waar ze zijn geholpen met het vinden van een legale manier van leven. Tegenwoordig geven deze ex-bendeleden tours aan toeristen.

Eten deden we bij Donde José, hét restaurant waar de Panamese cultuur en producten in de spotlights staan. Iedereen eet er hetzelfde 8 gangen menu, waarin je de diversiteit van het land ervaart. Tip: ga voor bijpassende cocktails in plaats van de wijnen, want die waren niet heel best.

We zijn ook bij Ochoymedio geweest, gevestigd achter nummer 8, vandaar de naam (8,5). In Panama zijn er weinig plekken waar je goed buiten kan zitten, de Panamezen geven de voorkeur aan de airco. Wij vonden het als Hollanders natuurlijk wel lekker om te genieten van de zwoele avonden, dus namen we plaats in de prachtige binnentuin. We werden verrast door een gin-tonic kar, met zeker 20 soorten gin, meerdere tonics en bijpassend garnituur, aan tafel bereidt.

Op de lokale vismarkt, mercado de mariscos, wordt iedere dag de verse vis verhandeld. Markten zijn altijd een goede plek om te kijken wat de lokale wateren en akkers te bieden hebben. Deze markt is omringd door restaurantjes die allemaal ongeveer hetzelfde menu hebben. Je geniet er van ceviche van dagverse vis of octopus met een biertje voor nog geen 5 dollar.

Bij de Pedro Mandinga rum bar serveren ze de beste cocktails bereidt met rum. In de bar rijpt de rum op grote eikenhouten vaten en ondertussen geniet je van het koloniale interieur.

Panama, en dan met name Casco Viejo is een perfecte stad om een aantal dagen door te brengen. Wandel lekker over de boulevard langs het strand en vergaap je aan de de koloniale bouwstijl, terwijl je geniet van het exotische leven!

Ga terug